Porównaj ceny domen i usług IT, sprzedawców z całego świata

Nowa instalacja Proxmox VE 2.1 z ustawieniami domyślnymi nie może zostać osiągnięta lub jest pingowana


  • Używam najnowszego Proxmox VE 2.1.
  • Mam dwie karty sieciowe na moim serwerze z łączem uplink podłączonym tylko do eth0.
  • Mój serwer jest serwerem w tej samej lokalizacji, który korzysta z publicznych adresów IPv4.
  • Nie jest chroniony przez zaporę sieciową ani żaden system monitorowania ruchu.

Poprzez IPKVM wykonałem nową instalację Proxmoxa, wprowadziłem poprawny adres IP, maskę, bramę i DNS. Instalacja przebiegła pomyślnie bez błędów.
Podczas zamykania i ponownego uruchamiania systemu:
  • Nie mogę uzyskać dostępu do interfejsu internetowego przez przeglądarkę, po prostu upłynął limit czasu.
  • Nie mogę sprawdzić połączenia z serwerem.
  • Nie mogę połączyć się z Internetem z poziomu serwera. Próbowałem pingować do 4.2.2.2 i yahoo.com
  • Próbowałem zrestartować serwer i zrestartować usługę sieciową.

       ifconfig
pokazuje mój adres IP pod
       vmbro0
który również ma ten sam adres MAC co
       eth0
urządzenie.
       eth0
tylko wyświetla
       IPv6 Scope:Link address
których sam nie konfigurowałem.
Instaluję Proxmoxa po raz pierwszy, ale po wielu godzinach poszukiwań nie wydaje się, żeby ktokolwiek inny miał ten sam problem co ja po nowej instalacji tylko z ustawieniami domyślnymi. Jak dotąd jedyne, co zrobiłem, to zainstalować.
Wiem również, że kabel sieciowy i IP są dobre, ponieważ uruchomiłem serwer Xen XCP z tymi samymi ustawieniami sieciowymi, zanim wyczyściłem go, aby zainstalować Proxmox.

Dodatkowe informacje:

  • dla
               pveversion -v         
    (zainstalowany
               proxmox-ve_2.1-f9b0f63a-26.iso         
    )
    pve-manager: 2.1-1 (pve-manager/2.1/f9b0f63a)running kernel: 2.6.32-11-pveproxmox-ve-2.6.32: 2.0-66
  •            netstat -nr         
    (Uwaga:
               .136         
    to jest moja sieć i
               .137         
    moja brama)
    Destination     - Gateway         -  Genmaskxxx.xxx.xxx.136 - 0.0.0.0         -  255.255.255.2480.0.0.0         - xxx.xxx.xxx.137 -  0.0.0.0
  • /etc/network/interfaces         
    auto loiface lo inet loopbackauto vmbr0iface vmbr0 inet static                                  address xxx.xxx.xxx.138                                  netmask 255.255.255.248                                  gateway xxx.xxx.xxx.137                                  bridge_ports eth0                                  bridge_stp off                                  bridge_fd 0

Zaproszony:
Anonimowy użytkownik

Anonimowy użytkownik

Potwierdzenie od:

Natknąłem się na ten problem i ostatecznie go rozwiązałem. To jest problem sieci lokalnej, w której się znajdujemy. Z jakiegoś powodu moja sieć lokalna nie pozwala mi ręcznie przypisać adresu IP, gdy jest serwer DHCP. Instalator Proxmox używa DHCP do określenia ustawień sieciowych, a następnie próbuje ręcznie przypisać adres IP (OS) bez ponownego użycia DHCP po ponownym uruchomieniu. Rozwiązaniem jest poproszenie systemu o ponowne wykonanie DHCP za pomocą następujących poleceń:
dhclient -r vmbr0
dhclient vmbr0

Wtedy problem powinien zostać rozwiązany.
Anonimowy użytkownik

Anonimowy użytkownik

Potwierdzenie od:

Sprawdź ten zasób:
Nie znaleziono hosta, nie można pingować yahoo.com lub użyć aktualizacji aptitude w proxmox ve?
http://forum.proxmox.com/threa ... ox-ve
Anonimowy użytkownik

Anonimowy użytkownik

Potwierdzenie od:

Miałem podobny problem i:
apt-get update and && apt-get upgrade

rozwiązał mój problem.

Aby odpowiedzieć na pytania, Zaloguj się lub Zarejestruj się